Táborban, természetben, természetesen!

Beküldte Győrik Ágnes - 2015. április 29., 12:54
Tegyétek a kezeteket a szívetekre: ugye ti is nagyáruházakban vásároltok be a nyári táborra? Akciós trappista jellegű sajt, sós víz ízű párizsi, tartósítószeres gyümölcsíz, sok karton szlovák tej, kínai fokhagyma figyel a bevásárlókocsiban. Mert így olcsóbb… Biztos?

Nem azért, mert a cserkésztörvényben is ott áll, hanem mert így ésszerű: becsüljük meg magunkat, a hazai kistermelőket, az egészségünket – gondolkodjunk hosszútávon, és mutassunk jó példát a ránk bízott gyerekeknek.

6. A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket.
9. A cserkész takarékos.
 
A gyomrunk lassan fogadja be az újításokat. Ha reggelire tejeskávét iszol két cukorral, hozzá lekváros kenyeret majszolsz a legszívesebben nehéz lesz boldog napot indítani egy keserű feketével, vagy egy szem almával. Az életmódváltás a te dolgod, nem szólunk bele, hogyan élj egészségesebben, fittebben. Mi ahhoz tudunk ötleteket adni, hogy az ipari és import alapanyagok helyett hogyan szervezd meg a helyi, őstermelői minőségű ellátmányt a tábori GH-ra. Kapirgálós csirke tojást, házi savanyút, valódi parasztkolbászt, adalékmentes tejtermékeket, friss, kisüzemi kenyeret is be lehet szerezni a legközelebbi őstermelői piacon, vagy gazdaságban. Tegyünk egy próbát! A tábori konyha minőségi javulása nem lesz kérdés, az viszont igen, hogy mennyivel kerül így többe az ellátás?



Ütemezés

Mit szólnál hozzá, ha a táborhely kiválasztásánál az is szempont lenne, hogy van-e a közelben piac, termelői közösség, szövetkezet? Első tennivalónk, hogy körülnézzünk a neten, merre találhatóak ilyenek.
Tipp: http://www.termelotol.hu/termekkategoriak/termeloi-piacok/videki-piacok
Tavasszal érdemes elkezdeni a szervezést, mert ekkor a gazdák, termelők még tudnak alkalmazkodni az igényekhez. Ha ti 50-100-an lesztek a táborban tíz napig és a GH-snak van hozzávetőleges mennyiségi elképzelése, tapasztalata az elfogyasztott alapanyagokat illetően, úgy lehet kalkulálni. A reggelihez elfogyasztott zöldség mennyiség tudható előre, ahogy az is mennyi burgonya, száraz tészta, tej, kenyér igénye van a csapatnak. A szárazáru és zöldségek tárolása persze mindig könnyebb, míg a tejet, kenyeret naponta érdemes megvásárolni, főleg azért, mert a termelői tejeket nem pasztörizálják, azt nektek kell felforralni felhasználás előtt.



Kapcsolatfelvétel


A Dunakanyar környékén remek táborozási lehetőségeket kínál a Börzsöny, a Pilis és a Visegrádi-hegység erdősége. Ha erre kerestek táborhelyet a ti piacotok a Nagymarosi Termelői Piac, minden szombaton. A standoknál többnyire a termelőkkel találkozhattok. Érdemes velük szóba elegyedni, megtudni van-e kapacitásuk a nyári időszakra a neked szükséges mennyiségek biztosítására. A kolbászokra, füstölt szalámikra ilyenkor kell leadni a rendelést; tavaszra a gazda már elkészült a téli disznóvágásból előállított finomságokkal, viszont ami van, az el tud fogyni. Légy résen! Amire viszont majd frissen lesz szükséged, azt előrendelésben szervezd meg. Ilyen a tej, tojás, sajt, kenyér, erdei gombák, zöldségek és a gyümölcsök. A kapcsolatfelvételkor már legyen a tarsolyodban a tábori nyersanyagigény-kalkuláció, hozzávetőleges ár-összehasonlítással. Ami megnyugtató, hogy a Tescóban nem lehet alkudozni, viszont az őstermelővel igen. Ha nagyobb mennyiségre biztos megrendelést kap, hajlik majd az engedményre.
A szállításra, a termények elosztására is gondolni kell. Erre is több megoldási javaslatunk van: a termelői piacok maximum 40 kilométeres körzetből érkező gazdák áruit tudják fogadni, erre törvény kötelez. Vagy a piacon gyűjtsd be a rakományt, vagy menj el érte a tanyára. Még az is lehet, hogy az közelebb is lesz a táborhelyhez. Azt se mulasszuk el megkérdezni, hogy a termelő maga vállalja-e, hogy útközben, esetleg másik szállítási útvonalán beiktat egy megállót a ti táborotok közelében.

Próba – szerencse! Legyünk környezettudatosak, a hazai kisvállalkozók támogatói, a jövő generációjának illő példaképei.
 
Írta: Nagy Emese
 
 

Rovat: