Stratégiai megállapodás

Beküldte Győrik Ágnes - 2015. május 29., 15:22
Stratégiai megállapodást írt alá a Magyar Cserkészszövetség négy felsőoktatási intézménnyel
 
A Magyar Cserkészszövetség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Magyarság Háza Corvin termében május 28-án, csütörtökön tartott konferenciáján stratégiai megállapodást írt alá az MCSSZ és négy felsőoktatási intézmény (ELTE, Nyugat-magyarországi Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Gál Ferenc Főiskola) a kifejlesztett cserkésztartalmú tananyagok tanító alapképzésbe és pedagógus szakirányú továbbképzésbe beemeléséről. Ezzel együtt megkezdődött a közös szakmai jövőtervezés is.
 
Kisközösségi ifjúságnevelés az iskolában elnevezésű konferencián aláírt stratégiai megállapodás elsődleges célja, hogy a Cserkészszövetségben évtizedek alatt felhalmozódott iskoláskorú fiatalok nevelésével és az értékközpontú szabadidőtöltéssel kapcsolatos tapasztalati tudás a nevelésben-oktatásban dolgozók számára is hasznosítható legyen, és hozzájáruljon a pedagógusok képzéséhez, továbbképzéséhez.
 
Az aláírók hangsúlyozták, mennyire fontosnak tartják, hogy a kisközösségi nevelés megjelenjen a magyar felsőoktatásban. Az együttműködés aláírásával további célként fogalmazódott meg, a TÁMOP 5.2.8 projektben közösen megvalósuló cserkészmódszereket tartalmazó tananyag beillesztése a felsőoktatás struktúrájába, a tanítói alapképzésbe és a pedagógus szakirányú továbbképzésbe. A tanácskozáson az is megfogalmazódott, hogy a kisközösségi nevelési formát megvalósító cserkészet és az ifjúsági munkával foglalkozó szakemberek, pedagógusok közötti ismeretátadás és a folyamatos kapcsolatépítés szintén elengedhetetlen e területen. Az élményalapú pedagógia térnyerése hozzájárulhat a pedagógiai kultúra fejlődéséhez, az értékalapú szabadidős nevelés társadalmi szintű elterjedéséhez – hangzott el az aláírók részéről.
 
A stratégiai megállapodást intézménye képviseletében aláírta:
 
Dr. Lipcsei Imre dékán, Gál Ferenc Főiskola,
Dr. Szenczi Árpád dékán, Károli Gáspár Református Egyetem, Tanítóképző Főiskolai Kar,
Dr. Halbritter András oktatási dékán helyettes, Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar,
Dr. Mikonya György dékán, ELTE Tanító- és Óvóképző Kar.
 
A konferencia a TÁMOP-5.2.8-12/1-2013-0001 számú Kisközösségi ifjúság nevelés támogatása című kiemelt projekt keretén belül valósul meg.


Az esemény képei ITT érhetőek el.

A Hír PDF fájl letöltése.
Rovat: