OE: 2020-as táborozás a koronavírus idején

Beküldte kommunikacio - 2020. április 08., 19:00

A fennálló járvány-sújtotta helyzetben a nyár közeledtével egyre égetőbb kérdéssé válik számunkra, cserkészvezetők számára az, hogy mi lesz a táborainkkal? Nevelési munkánk központi eleme a nyári tábor, így kiemelt figyelemmel kell lennünk az ebben a témában hozott döntéseinkre, valamint a döntéshozatal során egymásra, cserkésztestvéreinkre.

Olyan iránymutatást szeretnénk adni a csapatok és a vezetőképzések számára, mely figyelembe veszi a COVID-19 világjárvány idején a hatóságok álláspontját, a WOSM iránymutatását, a MCSSZF tagszövetségeinek nyilatkozatait, illetve melyet előzetesen a kerületi elnökségekel egyeztettünk és velük egyetértésben fogalmaztunk meg.

Rendkívüli időket élünk, ezekben a hónapokban különösen is nagy felelősség nyomja a vezetők és döntéshozók vállát. Jelen iránymutatással szeretnénk a csapatokat és a vezetőképzések vezetőit támogatni és segíteni a döntéshozásban. Tudjuk, hogy az egyes kerületek és csapatok között komoly különbségek vannak, ezért kérjük, hogy az itt olvasható útmutatásokat mindannyian tekintsük irányadónak, és mindenki helyi szinten igyekezzen ehhez mérten  meghozni a szükséges döntéseket.

Kerületi parancsnoki fórumok

Kérjük, hogy a döntéshozatal elősegítése végett lehetőleg minden kerületben szerveződjön egy (online) parancsnoki fórum, ahol közösen is átbeszélhetitek, hogy a kerület cserkészcsapatai mit és hogyan lépnek a nyári táborokkal kapcsolatban, ezen iránymutatással összhangban. Kérjük azokat a csapatparancsnokokat, akik valamiért eltérnének a jelen iránymutatásban leírtaktól, egyeztessenek a kerületi elnökségükkel! Kérünk mindenkinek (köztük magunknak is)  fentről jövő bölcsességet, hogy ezekben a rendkívüli időkben a döntéseinket helyesen és bölcsen tudjuk meghozni.

Táborszervezés

Szeretnénk kérni, hogy a csapattáborok és a vezetőképző táborok szervezését és tervezését folytassátok! Bízunk abban, hogy a korona vírus által okozott rendkívüli állapotok a táborozási szezonunk idejének egészére, vagy egy részére  már lecsengenek. Bárhogy is történik, mind a kerületek, mind az országos elnökség részére segítség, ha látjuk a táborozási terveket, időpontokat, helyszíneket, ezért kérjük, mielőbb kezdjétek el a táborozási engedélykérési folyamatot az ECSET-ben!

Kérünk benneteket, hogy készüljünk fel arra is, hogy esetleg csak augusztusban lehet táborokat szervezni. Egyeztessetek az erdészetekkel, hogy a kiszemelt táborhelyet augusztusi időpontban is megkaphatjátok-e, és ha igen, javasoljuk, hogy akár mindkét tábori időpontra kérjetek engedélyt, így szükség esetén a hatóságoknál nem okozhat gondot a táborozás augusztusra való eltolása. Az ECSET-ben is bátran adjatok be két engedélyt.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a vezetőképzések többsége is készül az augusztusi forgatókönyvre, így kérjük a csapatparancsnokokat, hogy feltétlenül egyeztessetek a VK-kal és a kerületi elnökségekkel, hogy figyelembe tudjátok venni a VK-k esetleges új (vagy “b verziós”) időpontjait!

A csapatok egy részének már biztos megvan a táborhelye és a kereséssel már nem kell fáradnia, viszont tudjuk, hogy még nem mindenki ért a teendők listáján idáig. Nekik javasoljuk, hogy a szabályokat betartva (lásd: koronavirus.gov.hu) egy szabadidős tevékenység keretében, kössétek össze egy túrázással a helyszín bejárást.

Táborozáshoz szükséges engedélyek

A különböző hatóságok (Népegészségügy, Zöldhatóság) és az erdészetek kapcsán is az a hivatalos álláspont, hogy 2020. június 30-ig tartó időszakra semmilyen engedélyt nem adnak ki, azonban jelen állapot szerint július 1. utáni időpontra minden engedély beszerezhető – azzal a figyelmeztetéssel, hogy a járványhelyzet továbbhúzódása esetén az engedélyek – természetszerűleg – visszavonásra kerülhetnek. Ezért kérjük, adjatok be minden engedélyhez szükséges kérelmet a hatóságokhoz! Ha bármely hatóságnál problémába ütköztök, jelezzétek nekünk, s mindent megteszünk a probléma elhárítása érdekében! (Konkrét ígéretünk van például az erdőkért felelős helyettes államtitkártól, hogy az erdészetekkel kapcsolatban segít, ha szükséges.)

A szabályzataink szerint május 1. utáni első munkanap a határideje a táborozási engedélyek beadásának. Az Országos Tanáccsal egyeztetünk ennek kitolásának lehetőségéről, – mivel ezt több csapat is jelezte olyan kerületből, ahol a KNT elmaradása végett most indul el a csapattáborok szervezése – de kérünk benneteket, minél hamarabb kezdjétek meg a táborozási engedély előkészítését, majd pedig adjátok be az engedélykéréseket

Külön fel szeretnénk a csapatok figyelmét hívni, hogy érvényes táborozási engedély nélkül táborba szállni tilos. Jelen helyzetben pedig különösen súlyos problémákat okozhat, így mindenkit óva intünk attól, hogy engedély nélkül táborozzon! Amennyiben nehézségbe ütköztök az engedélykérés kapcsán, bátran keressétek a kerületi vezetőiteket, akik készséggel segítenek!

Online EÜ-teszt

Örömmel jelentjük, hogy a táborozáshoz szükséges EÜ-teszt az EVOK-on keresztül online is elvégezhető immár. Erről részleteket hamarosan a hírlevélben külön olvashattok. Köszönjük a fejlesztők, tesztelők munkáját!

Vezetőképzések

A cserkészév legfontosabb eseménye és a cserkésznevelés leghatásosabb színtere a nyári tábor. Nehéz időszakban azonban nehéz döntéseket kell hoznunk. Azt látjuk, hogy abban az esetben, ha csak az augusztusi időszakban lehet táborozni, vagy még rosszabb esetben csak ősszel vagy télen lehet pótolni (valamilyen formában) az elmaradt táborokat, akkor a csapatok a csapattábor ellehetetlenülése mellett a vezetői utánpótlás megakadása miatt további károkat szenvedhetnek. A vezetőképző táborok elmaradása évekre meghatározhatják szövetségünk és mozgalmunk életét. Minden csapatnak szüksége van képzett vezetőkre. A most nyáron VK táborba készülő őrsvezető- és segédtisztjelöltek ősztől minden bizonnyal olyan feladatokat fognak ellátni, melyhez képzésre van szükségük. Ezért arra kérünk minden csapatot, hogy ha beszűkülnek a táborozási lehetőségeink, igyekezzetek minden segítséget és támogatást megadni a vezetőképzéseknek, jelentse ez akár egyes vezetők vagy cserkészek – legyenek akár kiképzők, mamelukok, háttérben munkálkodók vagy jelöltek – csapattáborból való elmaradását. Tudjuk, hogy nehéz és fájdalmas lehet az ő hiányuk, de kérjük, hogy mindannyiunk közös ügyének érdekében ebben (is) működjünk minél szorosabban együtt.

Javasoljuk és támogatjuk az ilyen okokból nehéz helyzetbe kerülő csapatoknak más csapatokkal való közös táborozását, ahol így a logisztikai vagy akár más vezetői feladatok több felé oszlanak. Ebben a kerületi elnökségek koordinációs feladatot fognak ellátni – ezért kérjük, hogy bárkinél, akinél ilyen probléma előfordulhat, már jó előre keresse meg a kerületi elnökségét!

Természetesen, amint új információink vannak, vagy ha a helyzet úgy kívánja, újabb tájékoztatással leszünk felétek.

Összegezve a teendők:

  • folytassátok a táborszervezést
  • vizsgáljátok meg az augusztusi táborozás lehetőségeit
  • egyeztessetek a kerületi elnökségetekkel és a vezetőképzésekkel
  • egyeztessetek más csapatokkal a lehetséges/szükséges közös táborozásról – nagyobb csapatok ne feledkezzenek meg a kisebbekről sem!
  • adjátok be az engedélyekhez szükséges kérelmeket, bejelentéseket mind a hatóság felé, mind az ECSET-be!
  • ha bármely hatóságnál problémába ütköztök, kérjük azonnal jelezzétek Arany Jánosnak (arany.janos@mcssz.hu), aki a táborozásért felelős munkatársunk.

Légy résen!

Az országos és kerületi elnökségek nevében:

Hegyi Armand csst. (105.)

országos vezetőtiszt

Rovat: