Evezni és métázni a hidegben!

Beküldte Csepregi Márton - 2016. április 18., 17:51

2016 Vándor és Vezetői Konferencia, evezni és métázni a hidegben!

A Mattsee-nél tartottuk meg az idei év Tiszti és Vándor Konferenciáját. Péntek éjjel jókedvvel megérkeztünk végül mi is. Végre megint egy kerületi esemény! Végre megint lehet régi barátokkal találkozni, viccelődni és beszélgetni, új barátokat megismerni. Közel hatvanan vettek részt, fiatal vezetők, vándorok, csapatparancsnokok és tisztek. Összesen 5 országból jöttek cserkészek, Németországból, Ausztriából, Svájcból, Angliából és Svédországból. Péntek éjjel egy kis bemutató után még későig folytak a beszélgetések, bent a termekben, vagy kint a természetben. Hisz a vezetőképző tábor vagy az AKI, illetve a parancsnoki konferencia óta sokan nem látták egymást, így hát sok mesélni való volt. Persze tudtuk azt is, hogy reggel korán Kondor meg Andris, akik vezették a vándor konferenciát, egy „kemény“ reggeli tornával várnak, de ez nem tartott vissza bennünket.

Reggel a csapat két részre szakadt. A vándorok Andris és Kondor vezetésével résztvettek a vándor továbbképzésen, a vezetőség meg elemezte a múlt évet, előre tekintett, és megbeszélte az ezévi programot.

Először Szöcs László, aki idén a kerületi tábornak a parancsnoka, beszámolt az eddigi rögzített információkról. Itt említésre méltó az, hogy az egyes altáborokat új fiatal segédtisztek fogják vezetni. Azután következett egy beszámoló a magyarországi 3. kerület cserkészetéről. A 3. kerület nagyon keresi a kapcsolatot velünk, és nagyon nyitottak az együtt táborozásra. Jó lenne, ha képviselnénk magunkat náluk nyáron Szombathelyen, a Szent Márton Táborban (júli. 5 - aug. 3). Azután következett egy beszámoló a kerületi fenntartó testületről, a WEUP-ról. Megjegyzendő, hogy a WEUP mindenféle igazolásokat, dokumentumokat ad ki, ami bizonyíték lehet, hogy cserkészkedsz, amit aztán például az egyetemen benyújthatsz, vagy egy megbízást jelent egy vezetői szabadságra. Azután 3 munkacsoport volt, egy a kerületi tábor megszervezéséhez, a másik az EU- pályázatok eljárásához és a harmadik a VL feltételek összeírásához. Az ebéd után kimozdultunk és métáztunk.

A vita téma ebben az évben az volt, hogy hogyan érjük el azt, hogy ne csak konzumáljuk a cserkészetet, hanem hogy értéket is adjunk neki. És miben nyilvánul meg az, hogy valaki „csak fogyasztó“? Azt beszéltük meg, hogy minél idősebb lesz az ember, annál inkább szolgáló lesz és nem fogyasztó. A mérleg egyensúlyban kell, hogy maradjon. A fogyasztó az, aki nem vállal felelősséget, aki évekig nem tesz semmit, de részt vesz egy különleges programon. Ez lehet például egy ŐV is. Nagyon sok függ a szülői neveléstől, a korosztálytól és a programtól. Egy kiscserkész például nem feltétlenül fogyasztó, nagyon sok pozitívumot adhat vissza a vezetőnek, azon kívül feladatokat vállal, mosogat vagy fát hord. Fontos az is, hogy a cserkészet ne csak szolgálatból álljon, ezért fontosak például a kerületi konferenciák is vagy az utó-táborok. Késő délután a csapatparancsnokok számoltak be. Itt mindenki beszámolt pozitív dolgokról, de problémákról is. Ezután vacsoráztunk, nagy volt a választék, és mindenkinek nagyon ízlett. Külön köszönet Icának és Öcsinek a sok konyhai munkáért!

Az Áhitat után a londoni Turul látogatásról és a dél-amerikai Jubiról voltak beszámolók, aztán kezdődött a tábortűz, ami arról szólt, hogy hogy adják át a cserkészek egymásnak a különböző feladatokat. Hajnalig folytak a beszélgetések, az éneklések és a játékok. Persze, ha ennyi fiatal, ennyi barát összegyűl, akkor alvásról szó se lehet.

Reggel a zászlófelvonás után, folytatódtak a külön megbeszélések. Panni fontos információkról számolt be a vezetői felelősség témában. Például arról, hogy Németországban a vezetőknek kötelező egy „erweitertes Führungszeugnis“. Kiderült, hogy néhány dolog még nem világos, aminek majd utána kell nézni. Azután beszámoltak a szombati munkacsoportok. Utána összejöttünk a vándorokkal, és egymásnak beszámoltunk a vita témáról: „szolgálat versus fogyasztás“.

A regős tábor témája a tavaszi népszokások lesznek. A csapatparancsnokok még egyszer röviden mindenki előtt beszámoltak, és ezzel be is fejeztük a kerületi konferenciát. A zászlólevonás után nagy búcsúzások voltak, és mindenki megint egyrészt szomorúan, másrészt sok új motivációval a saját városa irányába indult. Barcsay Ádám, Mainz, Németország KMCSSZ sajtószolgálata
Rovat: