Cserkészbál San Franciscoban

Beküldte Hoffmann Ferenc - 2016. március 01., 14:05
A cserkészet nemzetmegtartó és lélekmegtartó kreatív erő is egyben. Ezt mondta nyitó beszédében Dr. Kálmán László Los Angeles-i magyar főkonzul, aki a San Franciscó-i cserkészbál díszvendége volt. Az estet idén immár 43. alkalommal rendezték meg és a jótékonysági bál teljes bevételét az Öböl környéki magyar cserkészet fenntartására fordítják.

 A San Francisco környéki magyar 43-as és 77-es cserkészcsapatok minden év februárjának első szombatján tartják meg a hagyományos cserkészbáljukat. Az estet idén a Green Hills Country Club csodálatos környezetében rendezték meg 150 vendég és számos díszvendég – köztük dr. Kálmán László főkonzul, Dr. Bodnár Gergely a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárság főosztályvezetője, valamint Dr. Voisin Éva tiszteletbeli főkonzul – részvételével.

A bál az első Kaliforniai Huszár Regiment bevonulásával kezdődött, majd Dr. Szemerkényi Réka Magyarország washingtoni nagykövetének külön erre az alkalomra megírt köszöntőjét olvasták fel, aki, bár nem tudott jelen lenni a rendezvényen, levelében a cserkészet fontosságát hangsúlyozta, és köszönetet mondott mindazoknak, akik ápolják e hagyományokat.
Dr. Kálmán László főkonzul is köszöntötte a bálozókat. Ő is méltatta azokat a szülőket, akik szabadidejüket, pénzüket és energiájukat fordítják arra, hogy gyermekeiket elvigyék a cserkészfoglalkozásra, hiszen mindez gyermekük, családjuk, közösségük és a nemzet javát szolgálja.
“A nyugati parti cserkészetnek önmagán túlmutató jelentősége van. A magyarság történetében voltak olyan idők, amikor csak az anyanyelvünk és a kultúránk védte meg és éltette a magyar nemzetet. Most is olyan idők járnak, amikor Székelyudvarhelytől Budapesten át San Franciscó-ig szükség van a magyar emberek erejének és akaratának az összefogására. A San Franciscó-i magyar cserkészbál tízezer kilométerre távol az anyaországtól, a magyar nemzet élni akarásának a szimbóluma is egyben. Köszönöm, hogy cserkészeink és Önök tartják magyarságukat, én pedig ígérem Önöknek, hogy mi otthon megtartjuk Magyarországot magyarnak. Isten áldja cserkészeinket és az Öböl környéki magyarokat, Isten áldja az Önök választott hazáját, az Amerikai Egyesült Államokat, Isten áldja a nemzetet, Isten áldja Magyarországot.”

A beszédet követően Kálmán László Magyarország Los Angeles-i főkonzulátusa nevében elismerő oklevélben részesítette az Öböl környéki magyarságért tett kimagasló munkájáért Németh Maurus atyát, Pápai Évát, valamint Mellin Zsuzsát.

A bált idén Szabó Júlia es Pataki Ildikó, a San Franciscó-i cserkészet fenntartó bizottságának tagjai szervezték. Idén is rengetegen támogatták a rendezvényt, és sok nyeremény várt azokra, akik a tombolák vásárlásával támogatták a helyi cserkészetet.
A vacsora után a bált a cserkészek keringője nyitotta meg, akik hosszú heteken keresztül készültek erre a fellépésre. Természetesen a magyar táncok sem hiányozhattak és így abból is kaptak ízelítőt a vendégek. Sapszon Bálint zongoraművész is játszott a bálozóknak, majd a magyar Baki Várnai Duó lépett a színpadra, akik magyar slágerekkel hajnalig szórakoztatták a vendégeket. 

Hajdú Zsuzsanna, Körösi Csoma Sándor ösztöndíjas, San Francisco, CA
KMCSSZ sajtószolgálata
Rovat: