Mi az a My Europe My Say?

Beküldte kommunikacio - 2019. február 25., 15:14

„A »cserkészet« kifejezés fiúk és lányok jó állampolgárrávaló nevelésének rendszere a játék révén."

(BiPi A cserkészvezető c. műve előszavában)

A My Europe My Say elnevezésű program az Európai Cserkészrégió és az Európai Hallgatók Egyesületének (AEGEE) közös ifjúságnevelési projektje. Célja az idén májusában megrendezésre kerülő európai parlamenti (EP) választások kapcsán felhívni a figyelmet arra, hogy felelős cserkészként és felelős állampolgárként hallatnunk kell a hangunkat, gyakorolni demokratikus jogainkat, és a cserkészet értékeit képviselve részt venni a választásokon. 

A projekt nemzetközileg szervezett részében majdnem minden európai ország cserkészszövetsége képviselti magát, ahol a kiválasztott cserkészek több koordinátori találkozón, megbeszélésen, és ezek megkoronázásaként egy egyhetes tréningen vehettek részt. Itt szó esett többek között az Európai Unió felépítéséről, intézményeiről, működéséről; a fenntartható fejlődésről, illetve a vitakultúráról és előadói készségekről is. Egy brüsszeli európai parlamenti látogatás során az ott dolgozó képviselőkkel is beszélgethettek a cserkészet európai céljairól, jövőjéről. 

A Magyar Cserkészszövetség részéről elsősorban a fiatalok vitakultúrájának fejlesztését tűztük ki célul, emellett szeretnénk pártpolitikától mentesen aktív társadalmi szerepvállalásra sarkallni a kósza és vándor korosztályú cserkészeket, a felelős állampolgárrá nevelés jegyében. A projekt részeként két, kisközösségi keretekben is megvalósítható alkalomhoz nyújtunk kidolgozott segédanyagokat, majd egy egész hétvégés, parlamentszimulációs keretek között megrendezett programon vehetnek részt a közel hasonló korú cserkészek.

Rovat: