Véget ért az ócsai tábor

Beküldte Gajai-Kovács Anna - 2013. augusztus 20., 14:57
Közel négyezer magyar cserkész vert tábort augusztus 11-én Ócsán, hogy megünnepelje a Magyar Cserkészszövetség fennállásának 100. évfordulóját. A fesztiválon a cserkészek mellett 400 önkéntes, és csaknem 600 látogató, köztük a csapattársaikat felkereső cserkészek vettek részt. A részben uniós forrásból megvalósuló “100 év a közösségekért” fesztivál, a “Kisközösségi ifjúságnevelés támogatása” című kiemelt projekt (TÁMOP-5.2.8-12/1-2013-0001) fő célja egy olyan működő, ifjúságpedagógiai hálózat létrehozása, mely a közoktatással és a családokkal együttműködve lehetőséget ad a gyerekeknek és a fiataloknak arra, hogy szabadidejüket személyiségüket is fejlesztő módon, egy kortárs közösséghez tartozva töltsék. A fenti projekt  jelentős rendezvénye az esemény. A projekt megvalósulásáért a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. - mint projektgazda, és konzorciumi partnere a Magyar Cserkészszövetség a felelős.

A 2013-as ócsai közösségi fesztivál a magyar cserkészet rendszerváltozás  utáni újjáalakulását követő legnagyobb rendezvénye volt. A táborban korosztályokra bontva, minden magyarországi és államhatáron túli magyar csapatból legalább egy cserkész őrs képviseltette magát. A táborhely egy város méretű, 240 hektáros területen helyezkedett el, Ócsa mellett.
 
A kilenc napon, több helyszínen, forgó rendszerben zajlottak az események, a tizenéveseknek szóló programok között megtalálható volt a vízi sportokkal történő ismerkedés, többféle művészeti ágban történő alkotás, ability foglalkozás, egészügyi szimulációk. A közösségi és művészeti programok mellett extrém kihívások várták a cserkészeket; a “vadonlakók” túlélő program, falmászás, függőleges Twister, kötélpálya. A “Hősök hegyei” elnevezésű programhelyszínen pedig a középkori és modern hadviselés tudományába nyerhettek betekintést a résztvevők.

A fesztivál szerdai napja a lélekről szólt. A kamaszok a számukra aktuális kérdésekről (elfogadás, párkapcsolat, hivatás) hallgattak gondolatindító előadásokat és beszélgethettek a témában élettapasztattal bíró felnőttekkel. Csütörtökön – kimerítő játék után - hazamentek a kiscserkészek, helyükre pénteken a nagycsaládosok érkeztek, akik a családos altábort alkották, egészen a fesztivál végéig.

Ócsai külső programhelyszínen közben folytatódtak a vállalt szociális munkák: kerítésfestés az óvodában, szemétgyűjtés a devizakárosultak lakóparkjában, tereprendezés az iskolánál, és látogatás az Integrált Szociális Otthonba.

Pénteken, Nagyboldogasszony tiszteletére misét tartott Beer Miklós katolikus püspök, és erre az alkalomra a Szent Korona másolatát is megcsodálhatták a résztvevők.
A fesztivál záróeseményét vasárnap délután tartották. Buday Barnabás az MCSSZ elnöke, evangélikus esperes, és Fabiny Tamás evangélikus püspök vezette a záró áldást. A következő napokban a helyszíni építményeket a cserkészek lebontják, és eredeti állapotára állítják vissza az ócsai területet.

A közös ünnep megmutatta a résztvevők, vendégek felé a cserkészmozgalom erejét, lendületet adott a gyerekkel foglalkozó fiatal vezetőknek, és a mozgalmat önkéntes munkájukkal támogató felnőtteknek.

A táborban és a fesztiválon készült képeineket és beszámolóinkat elérhetitek itt is.
Rovat: