Projektjeink

Kisközösség, nagy élmény!

Programok, rendezvények

A projekt keretén belül megvalósuló, mindenki számára nyitott rendezvényeinken – mint az Országos Cserkésznapok, vagy az emléktúrák vidéki városokban – több mint kilencezer embernek volt lehetősége találkozni a mozgalommal. A 2014 nyarán indult és azóta is folyamatosan zajló országjáró rendezvényeinken hazánk több hátrányos helyzetű településén jelentünk meg programjainkkal, melyekkel a helyi közösségi életet kívántuk és kívánjuk fellendíteni.

A saját szervezésű programjainkon kívül a projekt finanszírozásával bemutatkozott a cserkészet más, nagyszabású rendezvényen is, mint például a Gyerek Sziget, vagy a Cserkész Balaton, ahol több ezer gyerek találkozhatott a kisközösségi ifjúságneveléssel.

Sok program, fejlesztés, beruházás szolgálta, és szolgálja majd a jövőben a meglévő és jelenleg alakuló csapatok, helyi közösségek munkáját is. Ilyenek többek között a nevelési koncepció, a vezetői kézikönyvek, a vezetőképzés megújítása, a cserkészeknek szóló programok - mint a cserkészvezetői konferencia, az INDABA. Ezen kívül komoly lépést tettünk a hálózati jellegű támogatás irányába, így Csapatalapítási Összekötő és Pedagógiai Fejlesztő munkatársak segítik a meglévő közösségeket a projektnek köszönhetően.Nyitás a pedagógusok felé

A pedagógiai innováció hazánk egyik legnagyobb szakmán belüli, de a társadalom egészét évekre meghatározó kérdésköre. A megválaszolásában pedig a kisközösségi nevelésnek fontos szerepet kell betölte­nie. A Ma­gyar Cserkészszövetség egésze egyre inkább felismerte, hogy a cserkészet társadalmi szerep­vállalását fokozatosan növelni kell, döntően a közösségek szerveződésének és a pedagógusok fejlesztésének irányába tett határozott lépésekkel. Ennek egyik eleme az ingyenes akkreditált pedagógus továbbképzésünk, melyre az eddigi alkalmak esetében hatalmas volt az érdeklődés, az egyes turnusokra olykor tízszeres volt a túljelentkezés. Erről részletek ITT olvashatók.
 

 
Stratégiai megállapodást írt alá a Magyar Cserkészszövetség négy felsőoktatási intézménnyel

A Magyar Cserkészszövetség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Magyarság Háza Corvin termében május 28-án, csütörtökön tartott konferenciáján stratégiai megállapodást írt alá az MCSSZ és négy felsőoktatási intézmény (ELTE, Nyugat-magyarországi Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Gál Ferenc Főiskola) a kifejlesztett cserkésztartalmú tananyagok tanító alapképzésbe és pedagógus szakirányú továbbképzésbe beemeléséről. Ezzel együtt megkezdődött a közös szakmai jövőtervezés is.

Kisközösségi ifjúságnevelés az iskolában elnevezésű konferencián aláírt stratégiai megállapodás elsődleges célja, hogy a Cserkészszövetségben évtizedek alatt felhalmozódott iskoláskorú fiatalok nevelésével és az értékközpontú szabadidőtöltéssel kapcsolatos tapasztalati tudás a nevelésben-oktatásban dolgozók számára is hasznosítható legyen, és hozzájáruljon a pedagógusok képzéséhez, továbbképzéséhez.

A stratégiai megállapodást intézménye képviseletében aláírta:
(A nevekre kattintva megtekinthetőek az Együttműködési Nyilatkozatok)
 
Dr. Lipcsei Imre dékán, Gál Ferenc Főiskola,
Dr. Szenczi Árpád dékán, Károli Gáspár Református Egyetem, Tanítóképző Főiskolai Kar,
Dr. Halbritter András oktatási dékán helyettes, Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar,
Dr. Mikonya György dékán, ELTE Tanító- és Óvóképző Kar.


A Stratégiai megállapodás részletei


Felnőttek lehetőségei a cserkészetben

A Magyar Cserkészszövetség a TÁMOP-5.2.8/12/1-2013-0001 Kisközösségi ifjúság nevelés támogatása című kiemelt projekt keretében Alapozó képzést szervez azoknak a felnőtteknek, akik szeretnének megismerkedni a kisközösségi ifjúságneveléssel a cserkészmozgalom példáján keresztül. A képzés célcsoportját azok a felnőttek alkotják, akik fontolgatják a kisközösségi ifjúságnevelésbe, illetve cserkészek munkájába való bekapcsolódást. A képzéssel azt kívánjuk elérni, hogy a jelentkezők ismerkedjenek meg a kisközösségben történő nevelés alapjaival, a magyar cserkészet sajátosságaival, helyzetével, illetve a felnőttek mozgalomba történő becsatlakozásának lehetőségeivel. Amennyiben az Alapozó képzést követően a résztvevő egy cserkészcsapathoz, helyi közösséghez kíván csatlakozni, a Magyar Cserkészszövetség támogatja, segíti ezt a törekvését. Az Alapozó képzésről részletek ITT találhatók.


TÁMOP 5.2.8./12/1-2013-0001 kiadvány letöltése 
INDABA cserkészvezetői konferencia kiadványának letöltése

A projektindító sajtóesemény meghívója ITT található.Szakértői lista

Szakértői lista:


Pedagógus / nevelési szakértő
Bártfai Edit,
Homola-Turbocz Sarolta,
Nagy Balázs,
Papp Zsolt,
Pontyos Tamás,
Székely András,
Vargáné dr. Balogh Orsolya

Akkreditált képzések szervezésében jártas szakértő
Süveges Antal,
Szebenyi Marianna

Tréner, facilitátor
Beke Dorka,
Gelei András,
Gulyás Péter,
Molnár Krisztina,
Papp András,
Papp Zsolt,
Pontyos Tamás,
Rabec István,
Süveges Antal,
Tóth Gyöngyvér,
Visontai-Kovách Dalma

Szakmai lektor
Bártfai Edit,
Constantinovits Milán,
Homola Zoltánné Lindner Mária,
Nagy Balázs,
Papp András,
Papp Zsolt,
Székely András

Cser-Készen az életre!

A “Cser-Készen az Életre” tábor nyitva áll minden 10-17 éves gyermek számára Zánkán, a Balaton partján. Az Erzsébet-program jóvoltából a tábordíj önrésze mindössze 1000 Forint. Ezzel olyan családoknak is lehetőségük nyílik gyermekeik táboroztatására, akik nem tudnák előteremteni egy hatnapos balatoni nyaralás költségeit. Az Erzsébet-program keretein belül, cserkészek szervezésében megvalósuló „Cser-Készen az életre” tábor az elmúlt két évben közel 3000 hátrányos helyzetű gyermeket tudott így táboroztatni.
 
A tábor azonban korántsem csak a strandolásról szól!

A programban szerepel sárkányhajózás, akadálypálya, meseerdő, táncház, sok játék és sport, és természetesen az elmaradhatatlan tábortűz.
 
A legtalpraesettebb cserkészvezetők mutatják meg, hogyan lehet gyufás tüzet rakni, sátrat állítani és sátorban aludni, fát faragni, csomózni, vagy éppen énekelve kirándulni.
 
A táborban az őrsök (6-10 fős, azonos korú és nemű csoport) együtt vesznek részt a változatos programokon, és őrsi sátrakban alszanak. Napi öt étkezés biztosított.
 
A “Cser-Készen az Életre” táborban, rengeteg kaland, és új barátok várnak mindenkit!
 
Elérhetőek vagyunk a Facebookon és a cserkeszenazeletre@cserkesz.hu e-mail címen.
 
Kérdés esetén keress minket bizalommal!

Szeretnéd tudni, hogyan érzik magukat a Cser-Készen az Életre táborban résztvevő gyerekek? Nézd meg a táborról készült videót!
Légy készen a családra!

A Magyar Cserkészszövetség új projektet indított Légy készen a családra címmel, melyet az Európai Unió és a Magyar Állam támogat.

A program célja, hogy a családalapítás és gyermekvállalás, valamint a házasság kérdéseiről alakítson ki közös gondolkozási teret. Ezen kérdések feltétele és megtárgyalása társadalmi szükség, hiszen meghatározók egy társadalom jelene és jövője szempontjából. A Magyar Cserkészszövetség célja, hogy lehetőséget nyújtson a vitára, a közös gondolkodásra ezekben a témákban, megerősítést és segítséget nyújtson. A projektet a dunaföldvári cserkészcsapat bonyolítja le szakértők bevonásával, s reményeink szerint a program céljai és módszerei követendő példaként szolgálnak majd.


A szervezett előadások mellett, kiscsoportos beszélgetések, közös, kötetlen eszmecserék alkotják majd a programot. A családi életre való nevelést a gyermekek/fiatalok körében osztályfőnöki óra keretén belül, a fiatal felnőttek számára közösségi programok által kívánják szorgalmazni. ugyanakkor családi programokat, játszóházakat szerveznek a cserkészek, szülői foglalkozásokat, ahol a gyermekneveléssel járó gondokat és szépségeket oszthatják meg egymással, ezáltal egymást segítve és egymástól segítséget kapva. 

A GYES-ről és GYED-ről a munka világába visszatérni kívánó fiatal szülőknek képzéseket indítanak, valamint vállalkozói fórumokat szerveznek, ahol találkozhatnak a munkaadók s a lehetséges munkavállalók. 
A program tehát komplex képzési lehetőséget kíván nyújtani, valamint a cserkészetben használt kisközösségi rendszerrel szeretne segítő és megtartó, a család eszméjét fontosnak tartó közösséget nyújtani.
 
A pályázat eseményeit itt nyomonkövetheti: 

Meghívó a Szívességbank létrehozására:
/hir/szovetseg/hozzunk-letre-szivessegbankot

A program részeként képzést indítottunk a tgyásról, gyesről, gyedről munkába visszatérő szülők támogatására:
/hir/beszamolo/anyak-ujra-munkaban

Családi életre nevelés a boldogabb családokért: 
/hir/legolvasottabb/anyak-ujra-munkaban

Hírek az első programokról:
/hir/beszamolo/legy-keszen-csaladra-program

Elindult a Légy  készen a családra projekt, s a kezdeti visszajelzések alapján sikeres, hiánypótló, nagyszerű programot kínál!
/hir/szovetseg/unnep-dunafoldvaron

Előadássorozat indult a 105. sz. IV. Béla Cserkészcsapat szervezésében, a „Légy készen a családra” program keretein belül.
/hir/szovetseg/legy-keszen-csaladra


Újabb Légy készen a családra projektállomás valósult meg Dunaföldváron
/hir/beszamolo/ujabb-sikeres-legy-keszen-csaladra-allomas

Elkészült a Légy készen a családra projekt összefoglaló kisfilmje!
/hir/szovetseg/legy-keszen-csaladra-projektfilm


 

Mesélj Nagyi!

Mesélj Nagyi! - A Magyar Cserkészszövetség társadalmi szerepvállalásának erősítése a közösségek fejlesztésével

A Magyar Cserkészszövetség elkötelezett a generációk közötti kapcsolat létrehozásában és ápolásában, igyekszik választ találni azokra a társadalmi problémára, melyek a generációk közötti különbségekből adódnak. Mivel az önkéntességben juthat kifejezésre az állampolgári elkötelezettség és felelősségvállalás, olyan célokat tűz ki maga el, melyekkel elősegíti az új ismeretségek kialakulását, a megismerés révén csökkenti az előítéleteket, erősíti az egymás iránti elfogadást. Mindezen ismeretekkel további gyakorlati tudáshoz és tapasztalatgyűjtéshez juttatja a fiatalokat, akik számára ez a munka világába történő bekapcsolódás lehetőségét jelentheti. A projekt célja ezért, hogy a célcsoport hatékony elérésével növelje az önkéntességre való hajlandóságot, az önkéntes tevékenység társadalmi megbecsülését népszerűsítse, a generációk közötti együttműködés és kapcsolatot javítsa, a családok és a társadalmi összetartást erősítse. Cél az önkéntes koordinátor segítségével az önkéntes programok és események szervezésével és lebonyolításával a társadalmi problémákra történő figyelemfelhívás. Ezért a „Mesélj Nagyi!” projekt keretében Miskolcon a helyi igények szerint 5-9 fős őrsök heti rendszerességgel látogatják meg a helyi idős otthonban élő vagy lakóhelyén egyedül élő idős embert. A kontaktusok során a generációk egymástól tanulnak: az idős személyek gyermekkorukról mesélnek, a fiatalok pedig a digitális kor kihívásaira tanítják az időseket. A látogatások folytán az idősek képek kapnak a cserkészetről, ismerőseiket is ajánlhatják a szervezet életébe. Az őrsök ugyanakkor
az idősekkel való bánásmódról és rendkívüli tudásukról kapnának képet fiatalkori életük különbségeinek összehasonlításával. 

Projektmenedzsment tagjai:


Kedvezményezett neve:
Magyar Cserkészszövetség
Projektazonosító
EFOP-1.3.5-16-2016-00369

Projekt címe
Mesélj Nagyi - A Magyar Cserkészszövetség társadalmi szerepvállalásának erősítése a közösségek fejlesztésével

Projektidőszak
2017.04.01-2020.03.31 

Támogatási keretösszeg
100% intenzitással 24.998.265 Forint


Indikátor

  • Aktív regisztrációval rendelkező helyi közösségek száma: 2 db

Műszaki-szakmai mutatók

  • Megvalósítandó műszaki-szakmai eredmény megnevezése: Kontaktusok megvalósulása a projekt keretében. Az eredmény számszerűsíthető célértéke: 5000 fő.
  • Megvalósítandó műszaki-szakmai eredmény megnevezése: „Önkéntes-koordinátor” személy(ek) alkalmazása a projekt keretében. Az eredmény számszerűsíthető célértéke 1-2 fő.
Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását.

Fotók:
Zöld Cserkésznapok

Miről szól a Zöld Cserkésznap(ok)?

A Zöld Cserkésznap(ok) egy cserkészek által szervezett programsorozat, amely az Új Széchenyi terv keretein belül, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Szombathely, Pécs, Veszprém, Székesfehérvár, Kecskemét, Szeged, Miskolc és Szerencs város cserkészei várják a fiatalokat és a családokat egy-egy szombaton, hogy játékos ismeretterjesztő programokon keresztül adhassák át természet- és környezetvédelmi praktikáikat.

A Zöld Cserkésznap(ok) célja, hogy a fiatalok és a családok körében népszerűsítse és elmélyítse a környezettudatos, természetszerető életmódot. Megannyi különleges, minden korosztály számára izgalmas feladat várja az érdeklődőket.

http://zoldcserkesz.hu/