Látogatók

Kik vagyunk?
A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül. A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organziation of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja. A Magyar Cserkészszövetség 300 csapatában körülbelül 8000 cserkész tevékenykedik, az ország minden megyéjében. Rajtunk kívül létezik néhány kisebb létszámú cserkészszövetség is.


Kiscserkészek (6-10): Cserkészésre készülnek. Sokat játszanak, mint az életre készülő erdei állatok, akik a cserkészésre "edznek". A sok játékban egységgé kovácsolódnak és vezetőik védőszárnyai alatt igazi gyermekkort élhetnek társaikkal együtt és észrevétlenül megtanulnak közösségben élni.
Cserkészek (10-14): A(z őrs)vezetőjük irányítása mellett, egyértelműen a cél felé haladva cserkészik be tudományaikat és készülnek a komoly életre. Ennek első lépéseként fogadalommal kötelezik el magukat, amely önálló döntésükként, saját akaratukból helyezi őket erre a pályára. Mozgásterük még kicsi, jól behatárolt, és vezetőjük határoz meg minden lépést és szabályt. Ezt az utat járva együtt tanulnak meg a közösség tagjai lenni.
Kószák (14-17): A cserkészet keretein túlnőtt, a felnőttségre vágyó, ám "veszélyeztetett" korban lévők csoportja. Nagyok, de nagyobbak akarnak lenni. Önállóan keresnek mindent, és sokkal nehezebben viselik a korlátok szabta folyosókat. Ezért vezetőjük nagyobb teret ad nekik, és meghatározza azt az irányt, amerre menniük kell, és azt a sávot, amin belül szabadon "kószálhatnak".
Vándorok(17-22): A kószálásokból egyre nagyobb portyákat tevők felismerik a helyes irányt, a "boldogulás ösvényét". Ebbe az irányba mennek, de immáron teljesen önállóan, és saját tempójukban. Az útjukat maguk határozzák meg, csak a cél adott. Amit tesznek, maguk hasznára vagy kárára lesz, de minden lehetőségük megvan arra, hogy a maguk javára fordíthassák. A csapattól tanácsokat, ötleteket kapnak. Az eddig átadott értékek révén, tevékenységükkel egyre inkább szilárd értékrenddel rendelkező, felelősségteljes állampolgárrá válnak: megtanulnak a közösségért élni.
Felnőttek:
Telepesek vagy fészekrakók (22-házasságkötés): A vándorút végén a letelepedés és az élet kiépítése a fő céljuk. Mindegyikük lakóhelyének társadalmába beépülve a családalapítás, a hivatás felé törekszik és az otthon elkészültén fáradozik.

Mesterek (házasság-nyugdíj): A cserkészést végigélve, a vándorútjuk végén letelepedve, tapasztalataikat összeszedve élnek, és példát mutatnak, életükkel adnak tanúbizonyságot a cserkészetről. A családi cserkészet alapjai ők.

Bölcsek (nyugdíj (65)- ): Élettapasztalatokkal teli emberek, akiknek életét meghatározta a cserkészés. Régi emlékeik és tapasztalatokban gazdag életútjuk miatt vannak együtt. Tanácsokat adnak kérésre szívesen, de a mesterek új módszereibe nem avatkoznak bele. Hálásak vagyunk nekik munkájukért, amivel a mi lehetőségeinket kivívták.


Mit csinálunk?
A magyarországi cserkészmozgalom célja, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által az Isten felé növekedjenek. Ennek érdekében életmodellt nyújtunk, illetve ifjúságnevelést végzünk önkénteseink segítségével. Magyarországon a helyi közösségekkel együttműködve 7 éves kortól mindenki számára nyújtjuk ezt, aki nyitott elveinkre és közössége életében tevékenyen részt vállal. Mindehhez saját nem-formális nevelési módszerünket, a cserkészmódszert hívjuk segítségül, amely a következő elemekből áll:

 • a kisközösségi (őrsi) rendszer,
 • fogadalom és törvények,
 • a cselekedve tanulás,
 • folyamatos és ösztönző, vonzó és hasznos programok főként a természetben,
 • a magyar kultúra ápolása különös tekintettel népi hagyományainkra. A cserkészet pedagógiai alapjait több, mint 100 éve fektette le az angol Robert Baden-Powell, de kiscsoportos rendszeren és cselekedve tanuláson alapuló cserkészmódszer aktuálisabb, mint valaha!


További részleteket az alábbi helyeken találsz rólunk:
 • Információk, közlemények, cikkek a sajtószobában
 • Ami legtöbbet elmond rólunk az, hogy mit szeretnénk elérni, és milyen módon. Ha szeretnél többet megtudni erről, megtalálod céljaink, módszereink között.
 • A legtöbb embernek a cserkészetről az egyenruha, a cserkészliliom vagy a cserkésztörvények jutnak eszébe. Jelképeinkről bővebben itt olvashatsz.
 • A cserkészet 2007-ben ünnepelte 100. születésnapját, és nagy reményekkel vágunk neki a következő 100 évnek is. Bővebb információ a történelmünk pontban található.
 • A cserkészet sok olyan elmét adott az emberiségnek, akik valami maradandót alkottak. Őket a híres cserkészek pontban soroltuk fel.
 • Lelki közösségek
 • Cserkészmúzeum

Csatlakozz!

 
A kaland veled kezdődik!

Régóta gondolkozol azon, hogy cserkész szeretnél lenni? Hallottál a zöld nyakkendős fiúkról és lányokról, de nem merted megkérdezni, kik ők? Érdekel, mi vár rád, ha cserkész leszel?

Mit gondolsz, lenne bátorságod részt venni egy éjszakai túrán? Szívesen táboroznál a barátaiddal napokon át az erdőben? Megtanulnál olyan dolgokat, ami egész életedben a hasznodra lesz?


Gyere és indítsd útjára életed legnagyobb kalandját! A cserkészeknél életre szóló közösség, barátok és a legnagyobb kaland vár rád, amivel valaha találkoztál! Csupa élmény, játékok, táborok, természetjárás, sport és vagányság egybe gyúrva, egy életformává.

Ide kattintva még többet megtudhatsz rólunk!


Mit kell tenned ahhoz, hogy cserkész legyél?

Az alábbi térkép segítségével megtalálhatod a lakóhelyedhez legközelebbi csapat elérhetőségeit, így közvetlen fel tudod venni a kapcsolatot velük.
Ha a térkép nem nyújt elég segítséget, az alábbi űrlapot is kitöltheted szüleiddel, ami alapján mi megkeressük a lakóhelyedhez legközelebbi, korban számodra legmegfelelőbb csapatot, és felvesszük a kapcsolatot veled, vagy a szüleiddel!


Elérhetőségeink

Ha szüleidnek vagy neked kérdésetek van, keressétek bátran az országos irodát!
 
Gyere, téged is vár az életre szóló közösség!


 
 
 

Erzsébet-tábor


A Cser-Készen az Életre tábor idén is nyitva áll minden 10-17 éves gyermek számára Zánkán, a Balaton partján. Az Erzsébet-program jóvoltából  a tábordíj önrésze mindössze 1000 Ft. Ezzel olyan családoknak is lehetőségük nyílik gyermekeik táboroztatására, akik nem tudnák előteremteni egy hatnapos balatoni nyaralás költségeit.

 

A Cser-Készen az Életre tábor azonban korántsem csak a strandolásról szól!

A programban szerepel sárkányhajózás, akadálypálya,  meseerdő, táncház, sok játék és sport, és természetesen az elmaradhatatlan tábortűz.
 
A legtalpraesettebb cserkészvezetők mutatják meg, hogyan lehet egy gyufás tüzet rakni, sátrat állítani és sátorban aludni, fát faragni, csomózni, vagy éppen énekelve kirándulni. 
 
A táborban az őrsök (6-10 fős, azonos korú és nemű csoport) együtt vesznek részt a változatos programokon, és őrsi sátrakban alszanak. Napi öt étkezés biztosított.
 
A Cser-Készen az Életre táborban, rengeteg kaland, és új barátok várnak mindenkit!

Szeretnéd tudni, hogyan érzik magukat a Cser-Készen az Életre táborban résztvevő gyerekek?
ITT megnézheted!

 
Kérdés esetén keress minket bizalommal!
 
  
Címke: 

Határtalanul tábor

Tájékoztató a HATÁRTALANUL! program keretében szervezett CSERKÉSZEN a Kárpát-medencében táborokról

A Magyar Cserkészszövetség az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul! program keretében arra nyert lehetőséget, hogy 800 határon túli magyar diák számára szervezzen tábort Magyarországon, a Magyar Cserkészszövetségek Fórumával együttműködve.
A cserkészet cselekedve tanítja a rábízottakat, hogy talpraesett emberekké váljanak. Egyenruhában vagy anélkül, kint vagyunk a gátakon, ha kell; de cselekszünk akkor is, amikor az összmagyarság megerősítéséről van szó. Örömmel vállaltuk a Határtalanul! program egyedi lehetőségét. A határon túli magyar cserkészszövetségek segítségével összesen nyolcszáz fiatalt tudunk megszólítani Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, és a Vajdaságból, hogy értékes élményekkel gazdagodhassanak Budapesten és környékén, jobban megismerjék Magyarország értékeit, ezáltal is növelve összetartozás érzésüket. Bízunk benne, hogy a vendégül látott gyerekek közül sokan csatlakoznak otthoni cserkészekhez, ami segíteni tudja Őket magyarságuk megélésében.
A “CSERKÉSZEN a Kárpát-medencében” táborok 2015-ben 5 turnusban valósultak meg Budapesten és környékén, összesen mintegy 800 gyermek részvételével. A tavalyi sikeres lebonyolítás tapasztalatai alapján 2016-ban is 800 határon túli diák táboroztatását vállalta a Magyar Cserkészszövetség előreláthatóan az alábbi beosztásban:  
1. turnus: június 20 – 25. Vajdaság 50 fő, Kárpátalja 50 fő
2. turnus: július 11 – 16. Vajdaság 50 fő, Kárpátalja 50 fő
3. turnus: augusztus 8 – 13. Felvidék 150 fő
4. turnus: augusztus 15 – 20. Erdély 100 fő, Vajdaság 50 fő
5. turnus: augusztus 22 – 27. Erdély 100 fő
6. turnus: augusztus 29 – szeptember 3. Erdély 100 fő 
7. turnus: szeptember 5 – 10. Erdély 100 fő
8. turnus: október 19-23. 
 
A program rengeteg lehetőséget ad a táborozó gyerekek számára, hogy megismerkedjenek egymással, megerősödjenek magyarságukban és bepillantást nyerhessenek a cserkészet életre szóló kalandjába.

A táborok célja:
 • Értékalkotó szabadidő pedagógiai kultúra megalapozása a határon túli magyar kisközösségekben.
 • Anyaországi élmények által a nemzeti identitás erősítése, és kortárssakkal való kapcsolatok kialakítása.
 •  A cserkészet megismertetése, és a szórványban élő gyerekek közösségekhez, szervezetekhez való csatlakozásának ösztönzése.

A cserkész-jellegű programokat öt napon keresztül, hetente 100-150 fős turnosokban, természetes környezetben, a Budai-hegység szívében, a Nagykovácsiban lévő Teleki-Tisza Kastélyparkban tartjuk. A tábor résztvevőit a határon túli magyar cserkészszövetségek közreműködésével választjuk ki és szervezzük csoportokba, igazodva a helyi igényekhez. Elsődleges szempont a szociális rászorultság.
Az itt töltött napok alatt a táborozóknak lehetősége nyílik megismerkedni Budapest nevezetességeivel. Meglátogatják az Országházat, a Szent István Bazilikát szakszerű vezetéssel, a városnézés és margitszigeti séta után a Palatinus Strandon hűsölhetnek.  A Budai Vár meglátogatása során a Magyarság házában lévő 10 legszebb magyar szó köré felépített „Mi magyarok” kiállítást is megtekintik. Kézműveskedésre és a népi kultúrával való ismerkedésre adott lehetőséget a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol mesteremberek segítségével mindenki elkészítheti a saját portékáját: nemezből, bőrből, vagy agyagból. Erejüket és ügyességüket egy izgalmas kalandparkban tehetik próbára a táborozók, fákra erősített kötélpályán a Budakeszi Vadasparkban. Újfajta programelemként “okosház” elektronikai alkotó foglalkozáson ismerkedhetnek a gyerekek a technikával. Íjászat, tájékozódási feladatok és cserkészjátékok mellett a kereskedőjáték, esti meseerdő, népi táncház és az elmaradhatatlan tábortüzek teszik a tábort cserkész élménnyé.

A tavalyi táborról beszámoló itt olvasható.
A tábor központi e-mail címe: hatartalanul@mcssz.hu

FÉNYKÉP ALBUM turnusonként:  

Csapatalapítás

Ha megtetszett a cserkészet, vagy már régebb óta ismered, de nem áll módodban egy működő csapathoz csatlakozni, új csapatot is alapíthatsz. Mielőtt elszánod magad erre a lépésre, mindenképp tájékozódj, hogy mik a feltételei és mi a menete egy cserkészcsapat megalapításának! Jelen összeállításunkkal azok munkáját és fáradozását szeretnénk segíteni, akik cserkészcsapat szervezésére, vezetésére vállalkoznak.

Mi a cserkészet?

Ezzel kapcsolatban lásd a /vezetok/nevelesi-koncepcio/a-cserkeszmozgalom-keretei oldal fejezeteit.

A csapatmunka megindítása és a csapat létrehozása

A szervezési feladatoknak két ága van: a cserkészmunka elkezdése, amely néhány év alatt megteremti a csapatmunka megindításának feltételeit, valamint ezzel párhuzamosan a csapat „jogi” létrehozása. A következőkben e két párhuzamosan elvégzendő feladatcsokor lépéseit ismertetjük, az előforduló „szakkifejezések”, fogalmak tömör meghatározásával kiegészítve.
 1. A csapatalapítási szándék kifejezése két három felnőtt személy által. (mindig könnyebb 3-4 elszánt felnőttel együtt megkezdeni a csapatalapítási folyamatot.)
 2. Közeli cserkészcsapat és/vagy településen élő korábbi aktív cserkészvezető felkeresése. Ez a cserkészcsapat/cserkészvezető lesz az a személy, aki a kezdeti időszakban segíti az alakuló félben lévő csapatot a mindennapi cserkészmunka átélésében és megszervezésében.
 3. A csapatalapítási szándékot kifejező személyek cserkészfogadalmat tesznek egy adott cserkészcsapatban.
 4. A cserkészcsapatot alapítani szándékzó személyek jelentkeznek a 18+ ŐVK-ba, ahol a heti rendszerességű cserkészfoglalkozások, hétvégi programok szervezéséhez kapnak segtséget. 
 5. A képzést követő évben legalább a csapat leendő parancsnoka megkezdi a segédtiszti képesítés megszerzését. A képzés a cserkészet nevelési oldalát világítja meg a résztvevők számára, azon túl hogy felkészít egy-egy korosztály (raj) vezetésére. Ezen képzés megkezdése, már lehetőséget ad a cserkészcsapat bejegyzési folyamatának megindtására. 
 6. Ezen a két képzésen felül érdemes még érdemes a csapatparancsnoki vezetőképzés elvégzése is, mely a csapatok vezetői készítik fel a cserkészcsapat működtetésére, vezetésére. 
 7. A cserkészkerület ellátja a szükséges tájékoztatással és segítséggel a leendő csapatparancsnokot, illetve becsatornázza őket a kerületi körforgásba. A kerületi felosztást és elérhetőségeket lásd a /kapcsolat/cserkesz-keruletek oldalon.
 8. Fenntartó Testület szervezése, az együttműködés feltételeinek megbeszélése, akár szerződésszerű rögzítése.
 9. A csapatalapítási szándékot kifejezők megtartják első felnőtt tagi gyűlésüket, melyben hivatalosan kijelentik alapítási szándékukat és beadják a szükséges iratokat a Magyar Cserkészszövetség illetékes cserkészkerületénél, egyúttal a Fenntartó Testület nyilatkozik, hogy ismeri és vállalja Magyar Cserkészszövetség Alapszabályában a rá vonatkozó pontokat. (A szükséges iratok elérhetőek a /szovetseg/testuletek/ot/iratmintak oldalon.)

Magyarázatok

fenntartó testület: A cserkészcsapat működéséért felelősséget vállaló, jogi személyiséggel rendelkező intézmény vagy szervezet (a politikai pártok kivételével), amely biztosítja a cserkészcsapat működéséhez szükséges anyagi és egyéb feltételeket. Legalább három tagból álló testület.

csapatparancsnok: A cserkészcsapat élén álló, annak életét és munkáját meghatározó, irányító felelős felnőtt, aki tevékenységét önként, elkötelezettségből, ellenszolgáltatás nélkül vállalja és végzi. Fontos feladata beosztott vezetői tevékenységének összehangolása, munkafeltételeik megteremtése, kapcsolattartás a csapat társadalmi környezetével, beosztott vezetőinek továbbképzése, motiválása és számukra élmények biztosítása. A parancsnok élete példa minden cserkész számára.

segédtiszti képesítés: A képzés célja: az alkalmasnak bizonyuló felnőttek felkészítése arra, hogy egy rajnyi (kb. 30) cserkészt több éven keresztül eredményesen tudjanak vezetni, tudjanak számukra évközi és tábori programot biztosítani; tudják ezeket levezetni; tudjanak rajnál nagyobb egységben (pl. csapat) részfeladatokat ellátni; tudják vezetni, irányítani és támogatni a rajukba tarozó őrsvezetőket.

18+ ŐVVK: A képzés célja: Az alkalmasnak bizonyuló felnőttek felkészítése egy őrs (kisközösség) vezetésére. A képzésben elsajátított tudás lehetővé teszi a gyermekeknek heti rendszerességgel tartott őrsgyűlések, és az esetleges hétvégi programok szervezését, lebonyolítását.8.
         8. A leendő parancsnok a képzés második évében, a képzéssel párhuzamosan idősebb (13-14 éves) cserkész-jelölteket (leendő őrsvezetőket) toboroz és gondoskodik                az újoncpróbára való felkészítésükről, majd a megfeleltek fogadalmat tesznek. Ezzel létrehozza a leendő csapat magját.

Magyarázatok

őrsvezetői képesítés: A képzés célja: az alkalmasnak bizonyuló, középiskolás korú fiatalok felkészítése arra, hogy a cserkészet keretén belül, annak módszereivel 10-14 éves fiatalokból álló kiscsoportot tudjanak több éven keresztül vezetni; bekapcsolni a jelöltet a vezetőképzés folyamatába, hozzásegíteni a megfelelő lélektani alapok kialakításához és megismertetni az egykorú vezetőtársakkal.

őrsvezetői megbízatás: Az őrsvezetői képesítéssel rendelkező középiskolás korú fiatalok feladata az őrsükkel való törődés, számukra rendszeresen (hetente) foglalkozások tartása, illetve egyéb programok szervezése.

őrs: A cserkésznek jelentkező egynemű, és hozzávetőlegesen egykorú fiatalok 6-8 fős csoportja

próba: A cserkészismeretek adott részének eredményes elsajátítását bizonyító, élményt
 
adó
megmérettetés
fogadalom
A cserkész ünnepélyes elkötelezettségvállalása a közösség mellett, cserkészvezető esetében ezen túlmenően a cserkészek felelős vezetésének vállalása.
         9. A leendő őrsvezetők megszerzik az őrsvezetői képesítést.
       10. A képesítést szerzett vezetők gyermekeket toboroznak és megkezdik az őrsi munkát.
       11. Miután megszerezte a segédtiszti képesítést, a csapatparancsnok-jelölt ideiglenes csapatparancsnoki megbízást kér a területileg illetékes cserkészkerületen át a  Magyar Cserkészszövetségtől.
       12. Az ideiglenesen megbízott csapatparancsnok a Magyar Cserkészszövetség Szervezeti és Működési Szabályzata szerint ideiglenes működési engedélyt kér.
              3 év elteltével – amennyiben a csapat működése megfelelő – végleges működési engedélyt kap a Magyar Cserkészszövetségtől.

Magyarázatok

vezetőképző tábor: A leendő vezetők felkészítésének legfőbb színtere, ahol a cserkészmódszer alkalmazásával egy adott vezetői feladat ellátására készítik fel a vezető jelöltet, a résztvevőkben a cserkészszellemet és a cserkészet iránti elkötelezettséget erősítve.

újonc: A csapatba való jelentkezést követően ½–1 év időtartamú próbaidőt tölt a cserkészjelölt. Az azonos korú újoncok egy őrsöt alkotnak, akik az újoncidő alatt őrsvezetőjük vezetésével működő közösséggé válnak. A fogadalom letétele után őrsük cserkészőrsként tevékenykedik tovább.
Mint a leírtakból is kitűnik, a csapat megalakítása több éves folyamat. Az első tanévben a leendő parancsnok felkészül a feladatra. A második tanévben a vezetőképző-táborban szerzett ismeretek birtokában létrehoz egy cserkészőrsöt, elkezdi a majdani őrsvezetőket megismertetni a cserkészettel, és az alkalmasnak bizonyuló és vezetői munkát vállaló gyerekeket az őrsi életen felül felkészíti az őrsvezetői vezetőképző táborra. A harmadik tanév kezdetén az őrsvezetői vezetőképző tábort eredményesen elvégzettek körül új őrsök születnek, és lényegében ekkor alakul meg a csapat.

A csapatparancsnok folytatja saját és vezetői továbbképzését, képzését: felkészül a csapatparancsnoki képesítés megszerzésére, az erre alkalmas 18 év körüli gyakorló őrsvezetőket felkészíti a segédtiszti vezetőképzésre és folyamatosan gondoskodik az aktív őrsvezetők továbbképzéséről. Végigolvasva a fenti listát jogosan merül fel a kérdés, hogy nem bonyolult-e ez így, és gyorsabb és egyszerűbb úton nem juthatunk-e célba? A válasz: nem – ezt szeretnénk mondani. Ugyanis a cserkészet lényege a működő, nevelő célzatú, keresztény szellemű kisközösségek létrehozása, és ezek eredményes éltetése több éven át. Ennek megvalósításához nélkülözhetetlenek a felkészült, elkötelezett és a vállalt feladatot jól ismerő vezetők, és az ő élő közösségük, ami szintén több év közös munkája alatt jöhet létre és erősödhet meg annyira, hogy mások – a csapatba várt gyerekek – számára is vonzó példa, kisugárzási pont lehessen. Azonban van másik út, de az csak „megelőzést” jelent: ha valaki elkezd foglalkozni max. 30 gyerekkel, és nomád táborokat szervez, túrázik, tanítja őket. Ez jó alap. Azonban a vezetőképző nélkül nem lesz cserkészet, mert tudnia kell a miérteket. Tehát a gyerekekkel lehet foglalkozni, és később lesz csapat.

Impresszum

Ajánlott irodalom

Edöcsény András: Őrsvezetők könyve. Budapest 1992.
Várnagy Elemér: Mi a cserkészet? Budapest 1992.
Vezetők Lapja
A Magyar Cserkészszövetség Alapszabálya (/szovetseg/testuletek/ot/szabalyzatok)
A Magyar Cserkészszövetség Szervezeti és Működési Szabályzata (/szovetseg/testuletek/ot/szabalyzatok)
A Magyar Cserkészszövetség Próbarendszere (/szovetseg/testuletek/ot/szabalyzatok)
A Magyar Cserkészszövetség Egységes Ifjúságnevelési Koncepciója (/vezetok/nevelesi-koncepcio )
A Magyar Cserkészszövetség Elnökségének honlapja (cserkesz.hu/elnokseg)

Cserkészcsapatszervezési útmutató

Összeállította:
Solymosi Balázs cst. ovt., dr. Grynaeus András cst. és Gertheis Antal csst. segítségével
Csapatalapítási útmutató 2009 - letölthető egyben is