Kisközösség, nagy élmény!

Programok, rendezvények

A projekt keretén belül megvalósuló, mindenki számára nyitott rendezvényeinken – mint az Országos Cserkésznapok, vagy az emléktúrák vidéki városokban – több mint kilencezer embernek volt lehetősége találkozni a mozgalommal. A 2014 nyarán indult és azóta is folyamatosan zajló országjáró rendezvényeinken hazánk több hátrányos helyzetű településén jelentünk meg programjainkkal, melyekkel a helyi közösségi életet kívántuk és kívánjuk fellendíteni.

A saját szervezésű programjainkon kívül a projekt finanszírozásával bemutatkozott a cserkészet más, nagyszabású rendezvényen is, mint például a Gyerek Sziget, vagy a Cserkész Balaton, ahol több ezer gyerek találkozhatott a kisközösségi ifjúságneveléssel.

Sok program, fejlesztés, beruházás szolgálta, és szolgálja majd a jövőben a meglévő és jelenleg alakuló csapatok, helyi közösségek munkáját is. Ilyenek többek között a nevelési koncepció, a vezetői kézikönyvek, a vezetőképzés megújítása, a cserkészeknek szóló programok - mint a cserkészvezetői konferencia, az INDABA. Ezen kívül komoly lépést tettünk a hálózati jellegű támogatás irányába, így Csapatalapítási Összekötő és Pedagógiai Fejlesztő munkatársak segítik a meglévő közösségeket a projektnek köszönhetően.



Nyitás a pedagógusok felé

A pedagógiai innováció hazánk egyik legnagyobb szakmán belüli, de a társadalom egészét évekre meghatározó kérdésköre. A megválaszolásában pedig a kisközösségi nevelésnek fontos szerepet kell betölte­nie. A Ma­gyar Cserkészszövetség egésze egyre inkább felismerte, hogy a cserkészet társadalmi szerep­vállalását fokozatosan növelni kell, döntően a közösségek szerveződésének és a pedagógusok fejlesztésének irányába tett határozott lépésekkel. Ennek egyik eleme az ingyenes akkreditált pedagógus továbbképzésünk, melyre az eddigi alkalmak esetében hatalmas volt az érdeklődés, az egyes turnusokra olykor tízszeres volt a túljelentkezés. Erről részletek ITT olvashatók.
 

 
Stratégiai megállapodást írt alá a Magyar Cserkészszövetség négy felsőoktatási intézménnyel

A Magyar Cserkészszövetség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Magyarság Háza Corvin termében május 28-án, csütörtökön tartott konferenciáján stratégiai megállapodást írt alá az MCSSZ és négy felsőoktatási intézmény (ELTE, Nyugat-magyarországi Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Gál Ferenc Főiskola) a kifejlesztett cserkésztartalmú tananyagok tanító alapképzésbe és pedagógus szakirányú továbbképzésbe beemeléséről. Ezzel együtt megkezdődött a közös szakmai jövőtervezés is.

Kisközösségi ifjúságnevelés az iskolában elnevezésű konferencián aláírt stratégiai megállapodás elsődleges célja, hogy a Cserkészszövetségben évtizedek alatt felhalmozódott iskoláskorú fiatalok nevelésével és az értékközpontú szabadidőtöltéssel kapcsolatos tapasztalati tudás a nevelésben-oktatásban dolgozók számára is hasznosítható legyen, és hozzájáruljon a pedagógusok képzéséhez, továbbképzéséhez.

A stratégiai megállapodást intézménye képviseletében aláírta:
(A nevekre kattintva megtekinthetőek az Együttműködési Nyilatkozatok)
 
Dr. Lipcsei Imre dékán, Gál Ferenc Főiskola,
Dr. Szenczi Árpád dékán, Károli Gáspár Református Egyetem, Tanítóképző Főiskolai Kar,
Dr. Halbritter András oktatási dékán helyettes, Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar,
Dr. Mikonya György dékán, ELTE Tanító- és Óvóképző Kar.


A Stratégiai megállapodás részletei


Felnőttek lehetőségei a cserkészetben

A Magyar Cserkészszövetség a TÁMOP-5.2.8/12/1-2013-0001 Kisközösségi ifjúság nevelés támogatása című kiemelt projekt keretében Alapozó képzést szervez azoknak a felnőtteknek, akik szeretnének megismerkedni a kisközösségi ifjúságneveléssel a cserkészmozgalom példáján keresztül. A képzés célcsoportját azok a felnőttek alkotják, akik fontolgatják a kisközösségi ifjúságnevelésbe, illetve cserkészek munkájába való bekapcsolódást. A képzéssel azt kívánjuk elérni, hogy a jelentkezők ismerkedjenek meg a kisközösségben történő nevelés alapjaival, a magyar cserkészet sajátosságaival, helyzetével, illetve a felnőttek mozgalomba történő becsatlakozásának lehetőségeivel. Amennyiben az Alapozó képzést követően a résztvevő egy cserkészcsapathoz, helyi közösséghez kíván csatlakozni, a Magyar Cserkészszövetség támogatja, segíti ezt a törekvését. Az Alapozó képzésről részletek ITT találhatók.


TÁMOP 5.2.8./12/1-2013-0001 kiadvány letöltése 
INDABA cserkészvezetői konferencia kiadványának letöltése

A projektindító sajtóesemény meghívója ITT található.



Szakértői lista

Szakértői lista:


Pedagógus / nevelési szakértő
Bártfai Edit,
Homola-Turbocz Sarolta,
Nagy Balázs,
Papp Zsolt,
Pontyos Tamás,
Székely András,
Vargáné dr. Balogh Orsolya

Akkreditált képzések szervezésében jártas szakértő
Süveges Antal,
Szebenyi Marianna

Tréner, facilitátor
Beke Dorka,
Gelei András,
Gulyás Péter,
Molnár Krisztina,
Papp András,
Papp Zsolt,
Pontyos Tamás,
Rabec István,
Süveges Antal,
Tóth Gyöngyvér,
Visontai-Kovách Dalma

Szakmai lektor
Bártfai Edit,
Constantinovits Milán,
Homola Zoltánné Lindner Mária,
Nagy Balázs,
Papp András,
Papp Zsolt,
Székely András