Határtalanul tábor

Tájékoztató a HATÁRTALANUL! program keretében szervezett CSERKÉSZEN a Kárpát-medencében táborokról

A Magyar Cserkészszövetség az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul! program keretében arra nyert lehetőséget, hogy 800 határon túli magyar diák számára szervezzen tábort Magyarországon, a Magyar Cserkészszövetségek Fórumával együttműködve.
A cserkészet cselekedve tanítja a rábízottakat, hogy talpraesett emberekké váljanak. Egyenruhában vagy anélkül, kint vagyunk a gátakon, ha kell; de cselekszünk akkor is, amikor az összmagyarság megerősítéséről van szó. Örömmel vállaltuk a Határtalanul! program egyedi lehetőségét. A határon túli magyar cserkészszövetségek segítségével összesen nyolcszáz fiatalt tudunk megszólítani Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, és a Vajdaságból, hogy értékes élményekkel gazdagodhassanak Budapesten és környékén, jobban megismerjék Magyarország értékeit, ezáltal is növelve összetartozás érzésüket. Bízunk benne, hogy a vendégül látott gyerekek közül sokan csatlakoznak otthoni cserkészekhez, ami segíteni tudja Őket magyarságuk megélésében.
A “CSERKÉSZEN a Kárpát-medencében” táborok 2015-ben 5 turnusban valósultak meg Budapesten és környékén, összesen mintegy 800 gyermek részvételével. A tavalyi sikeres lebonyolítás tapasztalatai alapján 2016-ban is 800 határon túli diák táboroztatását vállalta a Magyar Cserkészszövetség előreláthatóan az alábbi beosztásban:  
1. turnus: június 20 – 25. Vajdaság 50 fő, Kárpátalja 50 fő
2. turnus: július 11 – 16. Vajdaság 50 fő, Kárpátalja 50 fő
3. turnus: augusztus 8 – 13. Felvidék 150 fő
4. turnus: augusztus 15 – 20. Erdély 100 fő, Vajdaság 50 fő
5. turnus: augusztus 22 – 27. Erdély 100 fő
6. turnus: augusztus 29 – szeptember 3. Erdély 100 fő 
7. turnus: szeptember 5 – 10. Erdély 100 fő
8. turnus: október 19-23. 
 
A program rengeteg lehetőséget ad a táborozó gyerekek számára, hogy megismerkedjenek egymással, megerősödjenek magyarságukban és bepillantást nyerhessenek a cserkészet életre szóló kalandjába.

A táborok célja:
  • Értékalkotó szabadidő pedagógiai kultúra megalapozása a határon túli magyar kisközösségekben.
  • Anyaországi élmények által a nemzeti identitás erősítése, és kortárssakkal való kapcsolatok kialakítása.
  •  A cserkészet megismertetése, és a szórványban élő gyerekek közösségekhez, szervezetekhez való csatlakozásának ösztönzése.

A cserkész-jellegű programokat öt napon keresztül, hetente 100-150 fős turnosokban, természetes környezetben, a Budai-hegység szívében, a Nagykovácsiban lévő Teleki-Tisza Kastélyparkban tartjuk. A tábor résztvevőit a határon túli magyar cserkészszövetségek közreműködésével választjuk ki és szervezzük csoportokba, igazodva a helyi igényekhez. Elsődleges szempont a szociális rászorultság.
Az itt töltött napok alatt a táborozóknak lehetősége nyílik megismerkedni Budapest nevezetességeivel. Meglátogatják az Országházat, a Szent István Bazilikát szakszerű vezetéssel, a városnézés és margitszigeti séta után a Palatinus Strandon hűsölhetnek.  A Budai Vár meglátogatása során a Magyarság házában lévő 10 legszebb magyar szó köré felépített „Mi magyarok” kiállítást is megtekintik. Kézműveskedésre és a népi kultúrával való ismerkedésre adott lehetőséget a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol mesteremberek segítségével mindenki elkészítheti a saját portékáját: nemezből, bőrből, vagy agyagból. Erejüket és ügyességüket egy izgalmas kalandparkban tehetik próbára a táborozók, fákra erősített kötélpályán a Budakeszi Vadasparkban. Újfajta programelemként “okosház” elektronikai alkotó foglalkozáson ismerkedhetnek a gyerekek a technikával. Íjászat, tájékozódási feladatok és cserkészjátékok mellett a kereskedőjáték, esti meseerdő, népi táncház és az elmaradhatatlan tábortüzek teszik a tábort cserkész élménnyé.

A tavalyi táborról beszámoló itt olvasható.
A tábor központi e-mail címe: hatartalanul@mcssz.hu

FÉNYKÉP ALBUM turnusonként: