Média

Útmutató egy médiaszerepléshez

Egy médiaszereplés során cserkészként az egész cserkészközösséget képviseled, így kérlek megjelenéseddel, viselkedéseddel és szavaiddal törekedj a közösség jó hírnevének megőrzésére, öregbítésére!
 

 • Légy mindig pontos! Már érkezéseddel jelezd az újságíró felé, hogy összeszedetten, felkészülten érkezel az eseményre. Ezzel megtiszteled beszélgetőpartnered és egyben tiszteletre tarthatsz igényt.
 • Megjelenésed tükrözze cserkészi mivoltodat! A médiaszereplésekre szabályosan viselt egyenruhában érkezz.
 • Mondanivalódat világosan és egyszerűen fogalmazd meg! Kommunikációd akkor lesz sikeres, ha a közönségedhez eljut az az üzenet, amely mondanivalód célja. Mindig gondold át, mielőtt a nyilvánosság elé lépsz, hogy miért is teszed ezt, mit szeretnél közvetíteni. Ha tudod, mi az üzeneted, akkor azt közvetítsd igényes, mindenki számára (így nem cserkészeknek is!) érthető szókinccsel!
 • A cserkészek médiaszereplésénél általában a nyitó kérdés, hogy mi a cserkészet. Készülj fel erre, s légy tudatában, hogy közönséged egy részének talán nincs is személyes élménye a cserkészettel kapcsolatban, így számít, hogy Te miként jeleníted meg a cserkészközösséget!

Egy kis ötletindító:

"A cserkészet a világ és hazánk legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma. Egy kalandos, minden korosztály számára izgalmakat nyújtó ifjúságnevelő közösség vagyunk. Csupa élmény, játékok, táborok, természetjárás, sport és vagányság egybe gyúrva egy életformává – erről szól a cserkészet. Magyarországon országszerte 10 000 cserkész tevékenykedik 6-tól egészen 99 éves korig. A cserkészeknek a szórakozás mellett komoly feladataik is vannak: „szebbé, jobbá tenni világot.” A világ több mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: hogy a gyermekek és fiatalok talpraesett, életrevaló, elkötelezett, erkölcsös felnőttekké váljanak, akik aktív és természetszerető életet élnek, és a világ dolgai mellett van idejük önmaguk fejlesztésére is."

 • Az újságíró által feltett kérdések között gyakran találkozhatsz olyanokkal, amelyek a cserkészettel kapcsolatban kialakult sztereotípiákat öntik szavakba. Ezen ne sértődj meg, ne lázadozz! A cserkészközösség feladata, hogy formálja a róla kialakult képet, egy konkrét médiaszereplésnél pedig neked csupán azt kell tenned, hogy árnyald ezt a képet! Hamis állításokat azonban ne hagyj szó nélkül! Udvariasan (nem pedig fennhéjázó, lekezelő stílusban) tedd helyére a dolgokat!
 • Ne személyeskedj! Egy közösség képviselőjeként fontos, hogy az egységről, s ne a belső ellentétekről adj hírt. A külső kommunikáció színterei nem arra valók, hogy a cserkészeten belüli véleménykülönbségeknek fórumai legyenek! Célunk, hogy a belső kommunikációnk csatornáit használjuk fel arra, hogy a nézeteltéréseket megvitassuk.
 • Kerüld az általánosságokat, közhelyeket! A közösség önmeghatározása szükség szerint tág fogalmakat használ. Egy médiaszereplés esetén élj azzal a lehetőséggel, hogy lefordíthatod ezeket a fogalmakat arra, amit a cserkészközösségben valóban jelentenek! Mondjál konkrétumokat! Példákkal, élményekkel (ebből biztos van mindenkinek bőven :) és a cserkészet filozófiájának tartalmaival (törvények, módszerek, jelképek, stb.) közelebb hozhatod közönségedhez a mozgalom lényegét. A személyes hangnem, a saját tapasztalatok mindig mélyebb nyomot hagynak a közönségben, mint a közhelyek!
 • Beszélj érthetően, a köznyelv elemeit használva! Ne használj olyan cserkészetben elterjedt kifejezéseket, amelyek nem közkeletűek (pl. portya, csajka, őrs, stb.). Ha beszélni kell róla, fordítsd le őket "magyarra" (pl. hétvégés, ott alvós túra; étkészlet; kisközösség, stb.).
 • Ügyelj a stílusodra! Egy cserkész önmagára és környezetére nézve is igényes ember. Stílusod sok mindent elárul rólad, így figyelj rá, hogy igényességed tükröződjék képi és hangi megjelenésedben is! Érthetően beszélj, s különösen szóhasználatodra ügyelj – például kerüld a sallangokat (túlcifrázott mondatok) és a felesleges kötőszavakat.
 • Szeretnénk, ha egy médiaszerepléssel nemcsak jó hírünk terjedne, hanem elérhetőbbé is válna mozgalmunk Ezért fontos, hogy megemlítsd elérhetőségeinket. Gyakran arra nincsen lehetőség (például egy pár perces interjúban), hogy honlapcímeket soroljunk. Viszont az érdeklődőknek elég csak 1-2 kulcsszó, ami után elindulhatnak. Ilyen lehet például:
  • ha az esemény nevét többször megemlíted és utalsz rá, hogy van honlapja
  • ha a csapatod (csapatszámodat is!)/a szövetség nevét hivatalosan (teljes terjedelmében) említed