Eseménynaptár

Az eseménynaptár 2017. augusztusától az ECSET-ben érhető el.

Általános rendezvénynaptár

A cserkészet életforma, és mint ilyen, egyfajta életvitelt követel meg tőlünk. Látjuk, hogy sok alkalom van, amellyel élhetünk, és e mellett sokszor panaszkodunk, hogy programjaink ütik egymást, tanulnunk kell, dolgozunk, több közösségünk van, stb. Nem tudunk mindenhol ott lenni ahol szeretnénk, és ilyenkor esetenként nem a lehetőségeket mérlegeljük, hanem a kötelezettségeinket tesszük félre. Ennek következtében azokra a programokra sem megyünk el, amelyek konkrétan nekünk szólnak, amelyek energiát takarítanának meg nekünk, megláthatnánk mások munkáját, tanulhatnánk egymástól, töltődhetnénk (pl. roVERseny, őv-tábor, cserkésznap vagy a kagylós találkozó).

Egy Általános Rendezvénynaptárba összeírtuk a programjainkat, hogy éves szinten jobban átláthatóak legyenek. A nevelési munkához elengedhetetlen az évszakonkénti korosztályi, azaz rajportya. A közösségépítéshez elengedhetetlenek a kisközösségi élménygyűjtések és közös teljesítmények, amelyeket legjobban túrák útján érhetünk el. Az alább található programokat tartjuk a legkevesebbnek, amelyet egy-egy cserkész, őrsvezető vagy rajparancsnoktól elvárhatunk.

Célunk, hogy amellett, hogy a saját állapotbeli kötelességeinknek eleget teszünk, minél több időt tudjunk cserkészetünkben a közösségépítésre és a nevelésre fordítani. Ezért ajánlott, hogy a vezetettjeinknek legyen legalább havi egy, az őrsgyűlésen kívüli programja, és évszakonként egy többnapos, korosztályi portya, ahol nevelhetjük őket. Nyilvánvalóan minél több ilyen van, és azok minél hosszabbak, annál hatékonyabbak lehetünk. Ezért ajánljuk, hogy lehetőleg a hétvégi programok közül ne legyen aránytalanul több az egy napos.

Ugyanígy, ahogy növekszünk, egyre jobban felelősek vagyunk saját magunkért is: önnevelésünkért és töltődésünkért egyaránt. Ezért vezetőinktől azt várjuk, hogy vezetettjeik nevelése mellett saját magukra is maradjon idejük, döntsenek bölcsen a programjaik megválasztását illetően. Mind a vezetőket, mind az önnevelés útján járókat a programok sokasága segíti munkájában, amelyek között okosan kell tudni választani.

A tanítási év során havonta körülbelül bő egy hétvégi programot kíván tőlünk a cserkészet (szeptember-június között 10 hónap (42 hét) alatt 10-13 alkalom), amelynek nagyjából a fele egy napos (általában szombati), a másik fele egész hétvégés (ideális esetben két éjszakás). Ez akkor alakulhat így, ha tudatosan alakítjuk csapatunk/rajunk/őrsünk eseménynaptárát, és figyelünk arra, hogy olyan programokon legyünk ott, amin ott a helyünk, de azokon teljes jelenléttel.

Havi egy hétvégét a cserkészetre szánni véleményünk szerint nem sok. Tűzzük ki céljainkat és ezek-, valamint az alábbi Általános Rendezvénynaptár figyelembe vételével alakítsuk saját naptárunkat.

Nyáron hasonló a helyzet: a cserkészet a vezetettektől körülbelül 10 napot kér, a vezetőktől körülbelül 25 napot. Ez a 60-70 napos nyári szünet hatoda-harmada, arányaiban közelít a hétvégi cserkészprogramokéhoz.

altalanos-rendezvenynaptar_2_hetialtalanos-rendezvenynaptar_2_havi